Welkom bij Huid-, Oedeem- en Lasertherapie

Leerdam & Vianen

 

 

 

 

 

Aanmeten therapeutische elastische kousen

In onze praktijk meten wij therapeutische elastische kousen aan, ook wel steunkousen in de volksmond genoemd. Mensen met (lymf-)oedeem dragen veelal steunkousen, maar ook wanneer u vaak last heeft van een onrustig, pijnlijk gevoel in benen en de benen soms wat opgezet zijn aan het einde van de dag kunnen steunkousen een uitkomst zijn. Wij werken voor het aanmeten van de kousen samen met de firma EMJE. Zij regelen de administratieve afhandeling voor ons. In onze praktijk kunnen we alle merken en typen kousen leveren.

Gebruik van de kousen

  • De levensduur van de kous is afhankelijk van het gebruik en onderhoud. Het gebruik van een aan- en uittrekhulpmiddel vermindert de kans op beschadiging/ladders in de stof.
  • Het aan- en uittrekken van een kous vergt minder kracht met een speciaal hulpmiddel. Gebruik daarom altijd een aantrekhulp. Denk hierbij aan een glijzak en (rubber-)handschoenen. Deze handschoenen zorgt voor meer grip en beschermt de kous tegen nagels en sierraden.
  • Trek de kousen direct na het optstaan aan, uw benen zijn dan op z'n dunst en het aantrekken gaat dan het makkelijkst.
  • Trek tijdens het aantrekken van de kous nooit alleen aan de (siliconen) boord. Dit is het zwakste punt van de kous omdat deze er los is aangenaaid. Sla het boord van de kous 1 maal om en trek de kous dan aan of uit.
  • Na 12 maanden zijn de kousen aan vervanging toe. Elke 12 maanden heeft u recht op 2 paar nieuwe kousen vanuit uw basisverzekering. Let hierbij op dat uw eigen risico wel aangesproken wordt.
  • Bij correct aan- en uittrekken van de kousen heeft u 6 maanden garantie op het breiwerk.

Onderhoud van de kousen

  • Huidsmeer, zweet en zalven tasten het materiaal van de kousen aan. Was de kousen daarom bij voorkeur om dag uit op maximaal 40 graden. Gebruik hierbij een niet agressief fijnwasmiddel.
  • Wasverzachter mag niet gebruikt worden tijdens het wassen van de kousen.
  • Kousen mogen ook met de hand gewassen worden, echter adviseren wij om ze minimaal 2x per week in de wasmachine te wassen.
  • Laat de kousen liggend drogen op een handdoek. Ze mogen niet over de verwarming heen of opgehangen worden.
  • Als u uw huid wilt insmeren vanwege een droge huid dan mag dit. Gebruik hier echter wel een speciale crème voor welke onder de kousen gebruikt mag worden (Eucerin pH5 is hier een voorbeeld van). Smeer de benen met andere crème's bij voorkeur 's avonds in.

Tips & tricks

1: Last van de siliconenboord met warm weer? U kunt de kous dan binnenste buiten dragen. De druk blijft gelijk van de kous.

2: Sla de kous om tot de hiel en trek de kous met een krachtige beweging aan. Zo zit de hiel gelijk goed. Zo niet? Gebruikt dan de handschoen om de kous goed over het been te verdelen.

3: Geen ribbels! De kous moet glad zitten! Ons advies is om gedurende de dag de stof van de kousen nogmaals te verdelen met behulp van de handschoenen om er zo voor te zorgen dat de kousen niet gaan knellen en lekker blijven zitten de gehele dag.

Afspraak maken 

Wij kunnen op korte termijn een intakegesprek met u inplannen. Een intakegesprek is gratis. U kunt bij ons terecht zonder verwijzing van de huisarts of dermatoloog, maar om in aanmerking te komen voor vergoeding door uw zorgverzekering heeft u wel een verwijzing nodig. Heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina? Wij staan u graag te woord!  

trendfarben2018-gruppe.jpg

Vragen? Wij helpen u graag!