Welkom bij Huid-, Oedeem- en Lasertherapie

Leerdam & Vianen

 

 

 

 

 

Wonden

Een gezonde huid is goed doorbloed en heeft voldoende zuurstof en voeding om wondjes snel te genezen. Als de doorbloeding van onze huid vermindert, kunnen wondjes niet (goed) genezen. Er ontstaan chronische open wonden met het risico op infecties en afsterving.

Diverse soorten wonden:
- Open been ook wel ulcus cruris genoemd

Een ‘open been’ (de medische term is ulcus cruris dat letterlijk ‘zweer aan het onderbeen’ betekent) is een chronische wond aan het onderbeen. Door een stoornis in de bloedsomloop geneest de wond slecht en blijft hij open en vochtig of juist korstig. Open benen komen veel voor, vooral bij ouderen, en worden vaak veroorzaakt door chronische veneuze insufficiëntie (CVI) of spataderen (meer hierover vindt u op onze pagina veneus oedeem).

- Doorligwonden ook wel decubitus genoemd

Langdurige druk of wrijving tussen de huid over het bot en een externe onderlaag (meestal bed of stoel) veroorzaakt zuurstoftekort in de huid en het onderhuidse bindweefsel van deze ‘doorligplek’. Door de aanhoudende druk gaat het weefsel dood. De dode huid en het onderliggende bindweefsel verdwijnen en er ontstaat een wond. Deze zogenaamde doorligwond (decubitus) komt vaak voor op het stuitje of op de hielen.

- Diabetische voet

Mensen met diabetes krijgen vaak last van een diabetische voet. Als de gevoelszenuwen niet goed functioneren en pijnsignalen niet meer worden waargenomen, kunnen ze ongemerkt blaren of wondjes aan de voeten oplopen. Door de diabetes is de bloedsomloop in de voeten beperkt, zodat de wondjes niet of nauwelijks genezen.

Lymfoedeem en veneus oedeem kunnen open wonden veroorzaken of verergeren.

Wat kan de huidtherapeut voor u doen?

De huidtherapeut beschikt over goede kennis en technieken om chronische wonden te kunnen behandelen. De invulling en intensiteit van de behandeling zijn afhankelijk van de soort wond. De huidtherapeut zorgt ervoor, dat de wond schoon is en blijft zodat deze – met behulp van het juiste materiaal (denk aan zwachtels, elastische kousen etc.) – langzaam kan dichtgroeien. Daarnaast kan de huidtherapeut u behandelen met oedeemtherapie. Door manuele lymfdrainage (een speciale massagetechniek), vaak in combinatie met compressietherapie – het aanbrengen van zwachtels of elastische kousen – zorgt de huidtherapeut ervoor, dat het vocht beter afgevoerd wordt. De huid raakt beter doorbloed en de wond geneest sneller. Meer informatie vindt u op onze pagina oedeemtherapie.

Verwijzingen en vergoedingen

Voor de behandeling van wonden door de huidtherapeut heeft u een verwijzing van een huisarts of medisch specialist nodig. Vergoeding afhankelijk van soort behandeling en voorwaarden zorgverzekering. In de polis van uw zorgverzekering kunt u lezen, of u recht hebt op een (gedeeltelijke) vergoeding van de behandeling(en).

Afspraak maken 

Wij kunnen op korte termijn een intakegesprek met u inplannen. Een intakegesprek is gratis. U kunt bij ons terecht zonder verwijzing van de huisarts of dermatoloog, maar om in aanmerking te komen voor vergoeding door uw zorgverzekering heeft u wel een verwijzing nodig. Heeft u nog vragen na het lezen van deze pagina? Wij staan u graag te woord!  

Vragen? Wij helpen u graag!