Welkom bij Huid-, Oedeem- en Lasertherapie

Leerdam & Vianen

 

 

 

 

 

Waarom ademhalingsoefeningen bij lymfoedeem?

Bij de behandeling van lymfoedeem is het goed om gebruik te maken van de ademhaling. De buikademhaling heeft een aanzuigende werking op het bloed- en lymfvatsyteem en heeft daarmee een afvoerende werking.

Bij de ademhaling wordt door drukveranderingen in de buik en borstruimte lymfe afgevoerd uit de bekkenorganen, de buik- en borstruimte, maar ook uit de benen en armen. Het volume van grote lymfestammen wordt vergroot, waardoor er meer afvloed kan plaats vinden.

Buikademhaling, hoe werkt het is ons lichaam?

De buikademhaling vindt normaliter alleen plaats in moment van rust. Dus wanneer je zit, ligt of stil staat. Je voelt je buikademhaling doordat je hele buik rustig op en neer deinst en je borst vrijwel niet in beweging is. Je ademt als het ware “onder de borst door” richting je buik. Maar hoe werkt dit nou precies?

Op de onderstaande afbeelding wordt een inademing en uitademing weergegeven. Bij de buikademhaling speelt de middenrif een belangrijke rol. De middenrif is een grote spier die de romp in twee delen verdeelt: de buikholte en de borstholte.

Op de inademing trekt de middenrif samen en beweegt hij naar beneden (figuur 1). De longen krijgen de ruimte, waardoor er zuurstof de longen in kan stromen. Bij uitademing ontspant de middenrif weer en beweegt hij zich omhoog (figuur 2). Hij neemt zijn oorspronkelijke positie weer in. De longen worden kleiner en lucht kan weer naar buiten stromen.

c731f886-cf4c-4120-b94e-6cfe76696b67.jpg 

 
Techniek van de buikademhaling
  • Neem een liggende positie aan. Trek de benen of knieën op, zodat de buikspieren ontspannen. Plaats vervolgens de handen op de buik. U heeft nu de juiste positie aangenomen voor de buikademhaling.
  • Tijdens de ademhaling focust u op de beweging van de hand die plaats vindt tijdens het in- en uitademen. Bij een buikademhaling gaat op inademing de buik omhoog . Op uitademing gaat de buik weer naar beneden
  • Geef met name aandacht aan het dieper leren uitademen. Door steeds dieper te ademen, leer je het middenrif te aan- en ontspannen. Zoals eerder is benoemd trekt het middenrif samen bij een diepe uitademing. Het samentrekken geeft een gespannen gevoel rondom de buik. Na het aanspannen ga je weer terug naar ontspanning en laat je de adem weer toe. Het middenrif gaat naar beneden.

Ontspanning!

Buikademhaling wordt ook vaak bij yoga en meditatie toegepast voor een goede ontspanning. De buikademhaling zorgt er voor dat je de ademhaling naar de buik kan sturen en optimaler en efficiënter kan ademhalen. Indien iemand het lastig vind om een middenrifademhaling toe te passen blijft de ademhaling als het ware vast zitten in het borstgebied. Dit heeft als gevolg dat stress minder makkelijk losgelaten kan worden en je lichaam minder goed kan herstellen.