Welkom bij Huid-, Oedeem- en Lasertherapie

Leerdam & Vianen

 

 

 

 

 

Zelfmanagement Manuele Lymfdrainage

Naast het dragen van een kous en het gebruik van andere compressie middelen is het belangrijk om ook zelf het lymfesysteem te stimuleren. Dit kunt u doen door bewegingsoefeningen te doen, deze kunt u hier vinden. Ook kunt u thuis de manuele lymfdrainage technieken toe te passen. Hieronder leggen wij uit hoe u dit zelf kunt doen.

Waar vind u de lymfklieren?
Op de afbeelding ziet u waar u de lymfklieren kunt vinden en hoe ze heten.

A. Hals (fossa)

B. Oksel (axillair)

C. Borstbeen boven (vasa lymphatica inetcostalia)

D. Borstbeen onder (vasa lymphatica inetcostalia)

E. Buik (cisterna chily)


F. Boven heupbeen (illiaca)


G. Lies (inguinales)

Deze lymfklieren hebben de grootste aanzuigende werking. Daarom is het van belang dat u eerst kijkt of u ze weet te vinden. U kunt dat het beste doen door met platte gesloten vingers een draaiende beweging te maken en diep naar beneden te duwen. U voelt dan soms kleine knobbeltjes, dit zijn de lymfknopen.

Hoe kunt u zelf manuele lymfdrainage toepassen?
Met platte gesloten vingers maakt u een draaiende beweging op de plek van de lymfknoop. Het moet een soort rustige pompende draaibeweging zijn, waarbij u in het weefsel duwt in de richting van uw pink. Probeer de huid mee te nemen en niet over de huid heen te schuiven.

Terwijl u draait geeft u een beetje druk, de diepte in, en laat u weer los. Op elke plek herhaalt u de beweging vijf maal. 
Probeer elke draaibeweging in één
 seconde te doen. Gemakkelijk is bij elke draai rustig ‘één-en-twintig’ te denken.

A. Hals Kruis uw armen voor de borst en leg 
uw handen in de kuiltjes naast de nek,
 net boven het sleutelbeen.
 Draai dan rustig vijf maal met aan eengesloten platte vingers iets de diepte in. Maak de pompende draaibeweging naar buiten, richting schouders. Plaats dan uw vingers ongeveer één centimeter naar buiten en herhaal dit.

B. Oksel Plaats uw hand zo hoog mogelijk in de
 oksel.
 We verdelen de oksel denkbeeldig in 3 delen. Achter, midden en voor. Begin 
achter, door met de hand een draaiende
 pompbeweging te maken herhaal het weer
 vijf maal één seconde. Doe hetzelfde in het midden en vervolgens vóór in de oksel. Ook als u een okselkliertoilet hebt gehad is deze techniek nog steeds zinvol, want het kan zijn dat er nog één of meerdere kleine kliertjes aanwezig zijn die u dan in werking zet. U moet wel rekening houden met de gevoeligheid op die plek. Het moet geen pijn doen. In dat geval kunt u beter wachten.

C. Borstbeen boven Het is van belang dat u zelf nagaat of het aanzetten van deze lymfknopen niet te veel pijn geven. Als de huid is aangedaan door de bestraling dan kun u beter wachten tot de plek in ‘betere’ staat is. Plaats uw platte hand op de bovenkant van het borstbeen (plaats D). ‘Loop’ terwijl u met uw hand lichte draaiende pompbeweging maakt steeds stukjes naar boven tot aan de nek. Herhaal dit twee maal. De ene keer draait u met uw hand naar buiten de andere keer naar binnen.

D. Borstbeen onder Hier doet u hetzelfde als beschreven bij C, maar dan aan de onderkant van het borstbeen.

E. Buik Plaats de hand op de buik en maak dezelfde pompende draaibeweging, maar geef meer kracht om meer de diepte in te gaan. U kunt dit op vier verschillende plaatsen rond de navel doen.

F. Boven heupbeen De klieren liggen langs en net onder het 
heupbot. Leg uw platte aaneengesloten vingers op
 uw buik net boven tegenover liggende
 heupbot. Als u ligt kunt u dit heupbot het 
beste voelen. Laat de vingers richting het bot wijzen en maak dan de draaiende pompbeweging met de drukrichting naar boven, dus richting de flank. Herhaal dit aan beide zijden vijf maal.

G. Lies In de lies zijn de kliertjes soms goed te voelen. Leg uw platte aaneengesloten vingers in de lies en maak dan de pompende draaibeweging.

Lymfesysteem

Afbeelding1.png

Vragen? Wij helpen u graag!