Welkom bij Huid-, Oedeem- en Lasertherapie

Leerdam & Vianen

 

 

 

 

 

Anatomie van de huid

Anatomie van de huid

6 mei 2021

Anatomie van de huid

Wist je dat?

…. de huid ons grootste orgaan is

…. bij volwassenen het oppervlak 1.5-2.00 m2 is

…. het gewicht van de huid, inclusief het onderhuidsbindweefsel 15-20 kg is

…. de huid je beschermt tegen invloeden van buitenaf?

Maar waar bestaat de huid nu eigenlijk uit. Je huid is opgebouwd uit 3 lagen:

  • Opperhuid (epidermis): De opperhuid is ontzettend dun (0,05-1.00 mm) en bestaat uit meerdere lagen. 90 % van de opperhuid bestaat uit Keratinocyten, speciale huidcellen. Deze worden gevormd in de onderste laag (basale laag) en schuiven van daaruit langzaam naar boven naar de bovenste laag, het stratum corneum, en sterven daar af. Uiteindelijk worden de dode huidcellen verwijderd (exfoliatie).  Dit proces duurt in totaal 28 dagen. Ongeveer elke maand heb je dus een nieuwe opperhuid. Deze afschilfering van de huid is normaal gesproken niet zichtbaar. Hier zijn uitzonderingen op als bijvoorbeeld roos op de hoofdhuis en huidziekten als psoriasis. Verder vind je in deze huidlaag ook de pigmentcellen. De opperhuid in zijn geheel heeft een beschermende functie tegen invloeden van buitenaf. Denk aan chemische stoffen, schadelijk zonlicht, maar ook tegen bacteriën, schimmels en virussen.  De huid bepaalt zelf in bepaalde mate welke stoffen worden doorgelaten en welke niet.

Weetjes:

  • Doordat er in de basale laag snel nieuwe cellen worden aangemaakt, zorgt dit er bijvoorbeeld voor dat een wond vrij snel kan dichtgroeien.
  • Bij jonge mensen verloopt aanmaak van nieuwe cellen sneller dan bij ouderen. Hiervoor zijn verschillende factoren verantwoordelijk.

 

  • Lederhuid (dermis): Deze huidlaag ligt onder de opperhuid en is tussen de 1.00-3.00 mm dik. Boven in deze huidlaag bevinden zich bloed- en lymfevaatjes. Deze zorgen ervoor dat de opperhuid van voeding wordt voorzien en de afvalstoffen kunnen worden afgevoerd. De bloedvaatjes zijn ook verantwoordelijk voor je lichaamstemperatuur. Zenuwen en fibroblasten zijn ook onderdeel van de lederhuid. De laatstgenoemden zorgen voor de aanmaak van collageen. Dit zorgt voor de stevigheid van de huid.              Als laatsten bevinden zich in deze huidlaag ook talrijke zenuwuiteinden (zodat je kunt voelen), de haren en de talg- en zweetklieren.
  • Onderhuids bindweefsel (subcutis): Dit is de onderste en dikste huidlaag en bestaat voornamelijk uit vet. De exacte dikte is afhankelijk van de hoeveelheid vetweefsel die aanwezig is. Deze laag scheidt de huid van botten, pezen en spieren en biedt bescherming voor je lichaam. Het heeft een belangrijke functie als warmte-isolerende laag en werkt als een reservevoorraad voor vetten.

Your skin is your best accessory. Take good care of it!

Terug naar overzicht
Vragen? Wij helpen u graag!