Welkom bij Huid-, Oedeem- en Lasertherapie

Leerdam & Vianen

 

 

 

 

 

Bruin zonder zon

Bruin zonder zon

8 april 2021

Bruin zonder zon

Bijna weer tijd voor blote benen, maar die melkflessen zijn totaal nog niet klaar voor mooi weer. Weleens een zelfbruiner overwogen? Onderstaand alle feiten op een rij over zelfbruiningsproducten.

De werking van een zelfbruiner: Dihydroxyacetone (DHA) is een natuurlijke grondstof en het hoofdbestanddeel in bijna alle zelfbruiners. Het is een koolhydraat die wordt gewonnen uit o.a. suikerbieten of suikerriet en die reageert met eiwitten in de bovenste huidlaag. Hierdoor ontstaat de bruine kleur. Hoe meer DHA in het product is verwerkt hoe donkerder de huid verkleurt. De bovenste huidlaag bestaat uit dode huidcellen. DHA reageert alleen op deze huidlaag. Omdat je dagelijks dode huidcellen verliest, neemt ook de kleur na enkele dagen weer af.

Is het gebruik van een zelfbruiner veilig voor je huid? Er wordt vaak getwijfeld aan de veiligheid van het gebruik van een zelfbruiner, maar een feit is dat een zelfbruiner stukken minder schadelijk is dan de verkleuren door de zon of zonnebank. Zelfbruiners komen niet door de bovenste huidlaag heen, wat UV-straling wel doet en voor schade kan zorgen. Wil je een bruin kleurtje? Kies dan voor een zelfbruiner.

 → De eerste 24 uur na het opbrengen van de zelfbruiner worden er door de huid wel meer vrije -radicalen aangemaakt welke kunnen zorgen voor huidveroudering. Een (zonne)crème met antioxidanten, bijvoorbeeld vitamine C, te gebruiken, kan je dit ondervangen. Ook door de zelfbruiner ruim 24 uur voor het zonnen te gebruiken én de dag na gebruik niet teveel in de zon te gaan kan je dit effect goed opvangen.

→ Gebruik je zelfbruiner nooit te lang achter elkaar. Gun je huid altijd een paar dagen rust.

Zelfbruiner en de zon: Een zelfbruiner heeft geen effect op je pigment, terwijl het natuurlijke bruiningsproces in de zon dat wel heeft. Een zelfbruiner en de zon gaan dus goed samen. Houd er wel rekening mee dat je met een zelfbruiner niet beschermd bent tegen UV-straling. Smeer je dus altijd nog in met een zonnebrandcrème met SPF. Ook als de zelfbruiner aangeeft dat deze SPF bevat is dit belangrijk.  De SPF in de zelfbruiner werkt enkel uren, dus opnieuw insmeren is dan noodzakelijk. Hiervoor is de zelfbruiner minder geschikt.

Tips en tricks voor het gebruik van zelfbruiners:

  1. Probeer de zelfbruiner eerst uit op een klein stukje huid. Je weet van tevoren niet hoeveel procent DHA voor jouw huidtype geschikt is. Ook kan je gevoelig zijn voor de ingrediënten zoals parfum en alcohol die vaak in zelfbruiners zitten.
  2. Scrub de huid vóór de behandeling, het liefst de dag ervoor. Scheren en waxen kan tot 8 uur voor de sessie (anders is je huid te gevoelig).
  3. Een dag van tevoren scrubben en vervolgens je huid verzorgen met een verzorgende crème zorgt ervoor dat de bruine teint langer blijft zitten.
  4. Hoe meer lagen je opbrengt hoe bruiner je wordt. Dit wordt meestal afgeraden als je een zo natuurlijk mogelijke kleur wilt creëren. Mocht je toch graag donkerder willen, kan je de volgende stappen aanhouden:                                                                        * Lees op het product hoe lang de inwerktijd is.                              * Wacht deze tijd nadat je de eerste laag hebt aangebracht en reinig vervolgens de huid. In de genoemde tijd heeft de huid het product volledig opgenomen en was je het laagje eraf dat de huid niet meer heeft kunnen opnemen. Na deze eerste reiniging zie je de uiteindelijke kleur.
  5. Als je het opnieuw te licht vindt kan je het product nogmaals aanbrengen.Stel het douchen uit totdat de het product is ingewerkt. De kleur is eerder namelijk nog in ontwikkeling. Wanneer er bij het douchen een verkleuring van het water zichtbaar is, is dit alleen overtollig product dat niet door de huid is opgenomen. Na het douchen kan het ook niet meer afgeven.
  6. Het bezoeken van een sauna of het fanatiek beoefenen van een sport, wordt de eerste uren afgeraden.
  7. Een zelfbruiner kan niet gebruikt worden vlak voor en na een microdermabrasie, microneedling en/of actieve peelingbehandeling. Het ondergaan van één van deze behandelingen vereist de eerste 3 dagen voorafgaand en na de behandeling rust voor de huid. Er worden namelijk wondjes gemaakt in de huid, deze moeten eerst genezen voordat een zelfbruiner gebruikt mag worden. Kortom, 3 dagen voor en na de behandeling kan je beter de zelfbruiners even laten liggen.
  8. Een laserbehandeling wordt afgeraden in combinatie met een zelfbruiner. Laserlicht reageert op de kleur van je haartjes. Als je huid donkerder is door zelfbruiners, trekt dit extra licht van de laser aan, waardoor de warmte van de laser oppervlakkig in de huid wordt geabsorbeerd en dit veroorzaakt een verhoogd risico op blaren en verbranding.

Wij adviseren de zelfbruinende producten van Marc Inbane, omdat deze producten:

§ vrij zijn van parabenen en siliconen

§ geurloos zijn

§ geen oranje gloed achterlaten

§ niet vlekken

§ makkelijk zijn aan te brengen

De volgende producten zijn via ons verkrijgbaar:

Hyaluronic Self-Tan Spray (100ml)
Natural Tanning Mousse (150ml)
Natural Tanning Spray (200ml)
Perle de Soleil - Tanning Drops (15ml)

Heb je al een keuze kunnen maken?

Terug naar overzicht
Vragen? Wij helpen u graag!