Welkom bij Huid-, Oedeem- en Lasertherapie

Leerdam & Vianen

 

 

 

 

 

Een sinaasappelhuid, hoe kom je eraan en hoe kom je er vanaf?

Een sinaasappelhuid, hoe kom je eraan en hoe kom je er vanaf?

17 mei 2021

Een sinaasappelhuid, hoe kom je eraan en hoe kom je er vanaf?

Cellulite ontstaat als het aantal vetcellen in het onderhuidse bindweefsel toeneemt, waardoor de bloedvaten vernauwen. Vet, afvalstoffen en vocht kunnen hierdoor slecht worden afgevoerd. Dit zorgt er weer voor dat het bindweefsel verhard waardoor de bobbels en de putjes ontstaan. Je huid kan lijken op de schil van een sinaasappel, vandaar ook wel de naam sinaasappelhuid.

Vrijwel alle vrouwen (ongeveer 90%) vanaf de leeftijd van de puberteit vertonen in meer of mindere mate verschijnselen van een sinaasappelhuid. Bij mannen komt het in kleine mate voor, in die gevallen is er dan vaak sprake van een verstoring van de hormoonhuishouding. We kunnen dus wel zeggen dat het echt een ‘vrouwending’ is.

Wat zorgt er nou voor dat cellulite zich ontwikkelt:

  1. Leeftijd. Hoewel cellulite kan voorkomen op elke leeftijd vanaf de pubertijd, neemt de kans toe naarmate je ouder wordt. De collageenproductie verminderd waardoor je huid dunner en minder elastisch wordt. Ook het bindweefsel wordt zwakker waardoor het vetweefsel plaatselijk omhoog kan worden geduwd.
  2. Hormonen, en dan vooral oestrogeen. Dit hormoon beïnvloedt de structuur van het onderhuidse bindweefsel. Door hormonale verandering zoals bij het gebruik van anticonceptiemiddelen, zwangerschap of de overgang kan cellulite ontstaan of verergeren.  
  3. Genetische aanleg. Komt cellulite voor bij je naaste familie, dan is de kans aanwezig dat ook jij hier mee te maken krijgt.
  4. Je levensstijl. Vet, te veel zout, te weinig vitaminen en vezels hebben invloed op je vloedvaten en je vetopslag en hiermee ook op de vorming van cellulite. Ook de mate waarin je aan lichaamsbeweging doet, heeft een impact. Sporten is niet alleen goed voor de bloedcirculatie en het reduceren van je vetpercentage; het zorgt er ook voor dat je minder stress hebt. Wanneer er sprake is van stress kunnen hormonale veranderingen optreden. Zo wordt er bijvoorbeeld meer cortisol aangemaakt. Cortisol is een stresshormoon. Wanneer er meer cortisol wordt geproduceerd, wordt de behoefte aan suiker-, vet- en zoutrijk eten groter.
  5. Overgewicht. Ook al hoef je geen overgewicht te hebben om last te hebben van cellulite, toch verhoogt de kans erop bij een hoger vetpercentage.
  6. Huidskleur. Cellulite komt bij mensen met een donkere huid vaker voor. Hoe donkerder je huidskleur, hoe meer bindweefsel de diepere lagen van je huid bevatten.
  7. Geslacht. Veel meer vrouwen dan mannen (80%-90%), heeft last van cellulite. De structuur van het onderhuidse bindweefsel is tussen mannen en vrouwen compleet anders. Vrouwen hebben een grote hoeveelheid vetcellen die verticaal onder de huid liggen met de bovenkant richting het bindweefsel. Dit zorgt ervoor dat wanneer de vetcellen van vrouwen groter worden ze richting het bindweefsel ‘duwen’ en het vervolgens duidelijker wordt vanaf de buitenkant van de huid (de ‘putjes’). Mannen daarentegen hebben een kleinere hoeveelheid vetcellen en die liggen ook nog eens horizontaal, dus vlak tegen elkaar aan.
  8. Roken. Roken heeft een nadeling effect op de bloedsomloop en hierdoor ook op de mate van de cellulite.
  9. Medicatie. Medicijnen die effect hebben op je hormonen kunnen cellulite ook verergeren of veroorzaken. Denk hierbij o.a. aan De anticonceptiepil, corticosteroïden, antidepressiva en prednison.

Vaak is het niet mogelijk om cellulite helemaal te verwijderen. Wel kan je de schade beperken en ervoor zorgen dat het minder zichtbaar wordt.

Bij ons in de praktijk maken we gebruik van LPG endermologie om cellulite te verminderen.

Wat kan je zelf doen om cellulite te verminderen en om tevens een LPG behandeling te ondersteunen?

  • Eet gezond! Probeer alcohol, vet en zout te vermijden. Deze werken averechts. Het is beter om te kiezen voor groenten en fruit vol met vitaminen C, denk aan rode paprika, sinaasappelen, kiwi’s, zwarte bessen en aardbeien, maar ook boerenkool en spruitjes zitten bomvol vitamine C. Die voedingswaren gaan de afbraak van collageen tegen, wat goed is voor een soepele en elastische huid.
  • Drink voldoende water. Drink minimaal 1,5 liter per dag. Liefst water eventueel aangevuld met thee. Dit zorgt voor een goede doorbloeding en zo wordt er geen vocht vastgehouden en kunnen alle afvalstoffen makkelijk het lichaam verlaten.
  • Slaap genoeg. Een goede nachtrust is goed voor je hormonenbalans. Gemiddeld hebben volwassenen 7 a 8 uur slaap per nacht nodig.
  • Beweeg voldoende. Sporten/bewegen draagt bij aan een goede doorbloeding. Met name krachttraining is van groot belang na een LPG behandeling. De 1e 6-24 uur na een behandeling is je vetverbranding het hoogst!
  • Masseer. Door regelmatig je benen, billen en evt andere zones waar cellulite voorkomt regelmatig te masseren wordt de bloedcirculatie bevorderd. Doordat de circulatie verbetert, zullen er meer afvalstoffen worden afgevoerd.
  • Ontstress. Stress zorgt voor veranderingen in je hormoonhuidhouding en heeft hierdoor een rechtstreeks effect op je huid. Dus zorg voor voldoende ‘Zen-momenten’ voor jezelf. Maak bijvoorbeeld eens een afspraak bij de schoonheidsspecialiste.
  • Niet roken Nicotine zorgt ervoor dat de doorbloeding van de huid minder wordt. Een verminderde doorbloeding zorgt er weer voor dat de zuurstofvoorziening van de vetcellen minder wordt. Dit resulteert erin dat er minder afvalstoffen worden afgevoerd.
  • Afvallen? Of juist niet? Afvallen kan er niet voor zorgen dat de Cellulite helemaal verdwijnt. Wel kan het een positief effect hebben op de zichtbaarheid. Toch zijn er ook voorbeelden bekend van vrouwen waarbij de sinaasappelhuid juist erger werd na het afvallen. Het is van tevoren niet te zeggen welk effect het afvallen op jouw sinaasappelhuid heeft.

Cellulite kan zorgen voor veel onzekerheid. Zeker in de zomer. Sommigen van de bovengenoemde tips kunnen helpen om de zichtbaarheid van cellulite te verminderen. Er is echter geen ‘genezing’ bekend en geen van de tips zorgt voor een lange termijn oplossing. Goed voor jezelf zorgen en een gezonde leefstijl aanhouden kan dé oplossing zijn in strijd tegen cellulite

Benieuwd wat wij hierin voor je kunnen betekenen? Meer informatie kan je nalezen via: https://www.huidtherapievianen.nl/huidtherapie/lpg

Terug naar overzicht
Vragen? Wij helpen u graag!