Welkom bij Huid-, Oedeem- en Lasertherapie

Leerdam & Vianen

 

 

 

 

 

Help.... Striae!
Help…striae!

Help.... Striae!

7 juni 2023

Help…striae!

Striae, groeistrepen, zwangerschapsstriemen het heeft vele namen. Ze ontstaan wanneer het lichaam snel groeit en de huid wordt uitgerekt. Vooral op plekken waar de huid strak staat of waar vet is opgeslagen komen ze voor, zoals buik, benen, borsten, rug, heupen en bovenarmen.

Deze strepen ontstaan dan ook regelmatig tijdens een zwangerschap, zowel bij het groeien van de buik als op de borsten tijdens een borstvoedingsperiode, maar ook bij pubers en bodybuilders komen ze geregeld voor.

De huid kan de snelle groei niet bijhouden en in het onderhuidse bindweefsel, de dermis, ontstaan dan scheuren. Er ontstaan hierdoor paar/rode strepen die later wit kleuren. De strepen kunnen centimeters breed zijn en 20 cm lang worden. Het doet geen pijn, maar kan wel jeuken. De huid functie blijft verder intact. Het is enkel een cosmetisch probleem waarmee men kampt.

Bij 70% van de zwangere vrouwen ontstaat striae en dit is hiermee verreweg de grootste groep mensen waar dit probleem bij ontstaat. Voorkomen kan niet, helaas! Er is wel gebleken dat je een verhoogde kans op striae hebt als je zwanger raakt voor je 30e. Ook roken, mensen met een donkere huidskleur en genetische aanleg spelen mee.

Er zijn veel crèmes op de markt die zeggen dat ze striae kunnen voorkomen. Helaas is hier nog geen bewijs voor gevonden.

Maar…kom je er dan nooit meer vanaf?

Het valt niet mee om deze groeistrepen te behandelen en helemaal weg gaan ze waarschijnlijk niet. Wel kunnen ze minder zichtbaar worden.

Een crème met Vitamine A-zuur, Tretinoïde-crème, kan helpen om het proces dat de strepen van donker naar licht verkleuren doet versnellen. Vitamine A-zuur zorgt voor de vorming van collageen en stimuleert de aanmaak van elastine. Hierdoor worden de strepen minder zichtbaar. Pas wel op! Tijdens een zwangerschap mag je deze crème absoluut niet gebruiken en je huid kan er droog en geïrriteerd van raken, wat dan weer averechts werkt. Deze crème is ook enkel op doktersrecept verkrijgbaar. Ook moet je met deze producten erg alert zijn op de zon.

Behandelingen bij de huidtherapeut die kunnen helpen zijn:
- Microneedling
- Laser- en lichttherapie
- Een peeling op basis van TCA of glycolzuur

De kans op slagen van een behandeling is groter als je er vroeg bij bent. De strepen zijn dan net ontstaan en ze zijn nog rood van kleur. Deze behandelingen vragen wel veel geduld. Het is een lang traject wat het ook kostbaar maakt.

In de meeste gevallen kan je dus echt weinig doen om striae te voorkomen en heb je gewoon pech. Het komt veel voor, dus misschien een geruststellende idee dat je niet de enige bent. Wil je er toch iets aan doen? Vraag dan onze huidtherapeuten om advies.

Terug naar overzicht
Vragen? Wij helpen u graag!