Welkom bij Huid-, Oedeem- en Lasertherapie

Leerdam & Vianen

 

 

 

 

 

Huidallergie

Huidallergie

5 april 2021

Oh nee! Krijg ik nu uitslag van mijn favoriete crème?

Je gebruikt al jaren lang dezelfde verzorgingsproducten en opeens krijg je last van uitslag, roodheid, bultjes,. blaasjes en jeuk.  Hoe dan? Komt dat nu door je oude vertrouwde product waar je zo aan gehecht bent?

Het kan. Het kan echt. Een allergie kan je opbouwen. Niet iedereen bouwt een allergie op en de lengte van de opbouw kan per persoon verschillen. Zo kan de ene persoon na de eerste keer gebruiken van een product al concluderen dat dit product niet geschikt is. De ander kan het product bijvoorbeeld al 10 jaar gebruiken en dan opeens is de ‘emmer vol’ en kan je huid er niet meer tegen.

Je hebt een allergisch contacteczeem ontwikkeld welke wordt veroorzaakt door een allergeen, de stof waarvoor je een allergie hebt opgebouwd.

Dit kunnen allerhande aan stoffen zijn. Degene die het meeste voorkomen in verzorgingsproducten zijn geurstoffen en conserveringsmiddelen. Ook kan het voorkomen bij voornamelijk zonnebrandcrèmes en parfums dat stoffen pas na blootstelling aan zonlicht een eczeem kunnen veroorzaken. Dit wordt ook wel foto-allergisch contacteczeem genoemd.

25% van alle volwassenen ontwikkelt een huidallergie. Je bent dus echt niet de enige, maar wat kun je eraan doen?

Het is belangrijk om te achterhalen welke stof de allergie veroorzaakt. De boosdoener wordt vaak gezocht tussen nieuwe producten, maar dit hoeft niet het geval te zijn. Kom je er nou niet achter welk ingrediënt de boosdoener is dan kan je bij de huisarts een eventuele ‘plakproef’ laten doen. Hierbij wordt met verschillende stoffen op je huid getest welke de veroorzaker is.

Wil je het zekere voor het onzekere nemen en een allergie voorkomen kies dan huidverzorgingsproducten zonder irriterende stoffen als parfum, geur-/kleurstoffen en bepaalde conserveermiddelen.

Conserveermiddelen die vaak de klachten veroorzaken zijn:

  • 2-bromo-2-nitroprpane-1,3-diol
  • diazolidinyl urea
  • imidazolidinyl urea
  • methyldibromo glutaronitril
  • methyl(chloro) isothiazolinone
  • parabenen (butylparaben, ethylparaben, methylparaben, propylparaben)
  • quaternium-15

Deze stoffen worden veelal toegevoegd aan producten waar water aan is toegevoegd. Deze zijn gevoelig voor bacteriën en schimmels. Producten die een allergische reactie veroorzaken zijn meestal producten die op de huid blijven zitten, zoals dag- en nachtcrème en bodylotion. Producten die snel weer van de huid worden afgewassen, zoals doucheschuim en shampoo zijn minder vaak de boosdoener.

Het is verleidelijk om producten te kiezen die lekker ruiken, maar bedenk dan wel dat hier sowieso parfum in zit welke een allergische reactie kan geven.

Wil je toch lekker ruiken? Kies dan voor parfum uit een flesje en spuit dit bijvoorbeeld in je haar of je kleding, dat blijft nog langer ruiken ook.

Het beste kan je kiezen voor neutrale huidverzorgingsproducten. Deze kan je zo vaak gebruiken als je zelf wilt. Ook met neutrale huidverzorging heb je geen garantie dat je geen allergie ontwikkeld, maar dan weet je wel zeker dat je zo min mogelijk in aanraking komt met deze irriterende stoffen, waardoor de kans dat je een allergie ontwikkelt zeer klein is.

Beoordeel je nieuwe aankoop dus altijd naar aanleiding van de ingrediëntenlijst. Dit is de enige informatie die aangeeft of een product geschikt is voor jouw huid.

Terug naar overzicht
Vragen? Wij helpen u graag!