Welkom bij Huid-, Oedeem- en Lasertherapie

Leerdam & Vianen

 

 

 

 

 

Verschillende soorten acne!

Verschillende soorten acne!

13 mei 2021

Verschillende soorten acne!

Acne is misschien wel de bekendste en meest voorkomende huidaandoening. Acne ontstaat doordat verschillende factoren ervoor kunnen zorgen dat de talgklieren meer talg gaan afscheiden. Hierdoor kan het talg zich ophopen en de uitgang van de talgfollikel verstopt raken. Ook het aantal dode hoorncellen in de uitgang neemt toe waardoor de uitgang extra klein wordt. Tevens bevatten de talgklieren veel bacteriën die zich snel vermeerderen en het talg omzetten in vetzuren. De grote hoeveelheid talg en de vetzuren zorgen ervoor dat de follikel steeds groter wordt en uiteindelijk scheurt. De irriterende stoffen komen in de huid terecht en zorgen voor een ontsteking. Gevolg: Pukkels en puisten.

Er bestaan veel verschillende soorten Acne. Onderstaand de meest besproken soorten.

Bij het horen van Acne wordt er vaak gelijk aan jeugdpuistjes gedacht. Dit is ook wel de acne die het meeste voorkomt. Deze vorm van Acne heet Acne Vulgaris en komt het meeste voor in de puberteit en het verdwijnt meestal tussen je 20e en 30e levensjaar.

Toch komt acne niet alleen voor bij jeugd tijdens de puberteit. Ook volwassenen kunnen last hebben van acne doordat de acne na de puberteit doorzet, maar het kan ook pas na de puberteit beginnen. Deze late vorm van acne heet Acne tarda en verschilt qua uiterlijk niet veel van Acne Vulgaris.

Een ernstigere vorm van Acne is Acne Conglobata en wordt gekenmerkt door zeer heftige ontstekingen van de talgklieren met grote groepen onderhuidse knobbels en abcessen tot gevolg. Deze acne komt voornamelijk voor bij mannen op de schouders, rug en borst en kan zeer pijnlijk zijn. Deze ontstekingen laten vaak lelijke littekens achter.

Een zeer heftige en vrij zeldzame acnesoort die qua uiterlijk veel lijkt op Acne Conglobata is Acne fulminans. Het verschil net Acne Conglobata is echter dat je bij deze vorm van acne ook ziek bent. Algehele malaise, koorts, gewichtsverlies en gewrichts- en spierpijnen in vooral de onderrug en knieen kunnen voorkomen. Acne Fulminans is een zeldzame acute verergering van een bestaande acne en treft meestal jongens in de puberteit die al een ernstige vorm van acne hebben.


Een buitenbeentje in de acnefamilie is Acne Ectopia/Acne Inversa. Dit is een chronische huidontsteking welke gekenmerkt wordt door de steeds terugkerende ontstekingen van de haarzakjes en talgkliertjes voornamelijk in de oksels en de liezen. Er kunnen grote abcessen ontstaan die doorbreken naar buiten, maar ze kunnen ook de diepte in gaan waar dan grote holtes onder de huid ontstaan. Soms zoekt de pus dan ook een andere uitweg dan via de oorspronkelijke uitgang. Hierdoor kunnen allerlei gangen (zogenaamde sinussen) en holtes (zogenaamde cysten) ontstaan. Deze vorm van acne komt vaker voor bij mensen die roken en overgewicht hebben. Behalve op de bekende voorkeursplaatsen, de liezen en de oksels, kan acne inversa ook voorkomen op andere plaatsen, zoals de billen, rond de anus, onder borsten, in de nek of elders op de romp.

Verder hebben we ook nog Acne Mechanica. Deze vorm van acne wordt veroorzaakt door overbelasting op de huid door wrijving en druk. Sinds de uitbraak van Corona komt deze acne soort vaker voor en wordt ook wel Maskne genoemd. Door het dragen van een mondkapje kunnen de klachten ontstaan. Wij hebben hier een aparte blog voor geschreven.

Naast dat je thuis zelf je acne zo goed kan verzorgen, kunnen wij als huidtherapeut ook diverse behandelingen uitvoeren om de acne onder controle te krijgen en daarnaast ook om de huidoneffenheden aan te pakken. Denk hierbij aan diepte reinigingen, peelings, micro-needling, laserbehandeling bij actieve acne en acne-littekens, product- en voedingsadvies.

Na een gratis en vrijblijvend intakegesprek wordt de behandeling afgestemd op de huidconditie en de persoonlijke wensen.

Tijdens de behandelingen zal je merken dat de huid rustiger, gladder en egaler wordt. De hoeveelheid puistjes en mee-eters zal afnemen en acne uitbraken komen steeds minder voor.

Het aantal behandelingen is vooraf niet exact aan te geven. Verbetering van de huid kan snel zichtbaar zijn, maar het kan soms ook even duren. Dit is afhankelijk van de ernst van de acne, de beïnvloedende factoren, zoals hormoonschommelingen, de reactie op de behandeling, thuisverzorging en uw levensstijl.

Bij actieve acne raden we aan om de 2 tot 4 weken een behandeling te ondergaan. Zodra de acne niet meer actief is, is het raadzaam om regelmatig, denk aan elke 6 tot 12 weken, te komen voor een onderhoudsbehandeling.

Wil jij acnevrij zijn? We helpen je graag!

Terug naar overzicht
Vragen? Wij helpen u graag!