Welkom bij Huid-, Oedeem- en Lasertherapie

Leerdam & Vianen

 

 

 

 

 

Wat is exfoliëren en waarom is het belangrijk?
Door Diede Corten

Wat is exfoliëren en waarom is het belangrijk?

30 april 2020
Wat is exfoliëren en waarom is het belangrijk?

Exfoliëren is een essentieel onderdeel van een goede huidverzorging. Helaas staat een exfoliant nog niet bij iedereen op de wastafel. Aangezien de meerwaarde van het product is het zeker een stap die je wilt toevoegen aan je verzorgingsroutine. Exfoliëren versnelt het huidvernieuwingsproces met een frisse en egale uitstraling als resultaat.

We gebruiken een exfoliant, omdat naarmate wij ouder worden de huid steeds meer moeite krijgt met het kwijtraken/ afschilferen van de dode huidcellen. Ook zonneschade, genetische factoren of een huidaandoening kan er voor zorgen dat de huidcellen zich gaan opstapelen. Hierdoor kan de huid dof en grauw worden en neemt de kans op het ontstaan van onzuiverheden toe. Een exfoliant helpt om het natuurlijke proces van afschilfering weer in balans te brengen.

Hoe werkt exfoliëren?

Een exfoliant met zuur zorgt ervoor dat de verbinding tussen de cellen van de bovenste huidlaag vermindert, waardoor de huidcellen gemakkelijker loslaten. De huidbarrière wordt daarbij niet beschadigd. Wanneer dode huidcellen op een milde manier worden verwijderd, kunnen verstopte poriën en puistjes worden tegengegaan, de diepte van rimpels worden verzacht en kan het zelfs helpen bij het verminderen van een droge huid. Dit maakt dat de huid er jonger uit gaat zien.

Afhankelijk van de concentratie heeft een exfoliant verder een positieve werking op het verbeteren van de huidstructuur door aanmaak van collageen, het remmen van pigmentvorming, het verbeteren van de vochtbalans van de huid, het verminderen van de zichtbaarheid van de rimpels en het voorkomen van verstopte talgklieren/poriën waardoor puistjes minder snel ontstaan.

Ingrediënten van een exfoliant

Er zijn diverse ingrediënten met een exfoliërende werking. Er zijn AHA’s en BHA.

AHA staat voor Alpha Hydroxy Accid en zijn (fruit-)zuren. De meest bekende en gangbare AHA’s zijn glycolzuur en melkzuur, maar je hebt ook appelzuur, wijnsteenzuur, citroenzuur en amandelzuur. AHA’s zijn wateroplosbaar en werken daardoor op de bovenste huidlagen. Glycolzuur heeft de kleinste molecuulgrootte, waardoor die wat dieper in de huid kan doordringen. De stof kan daardoor ook wat meer irriteren. Fruitzuren zijn met name geschikt voor de verouderde huid of droge huid die niet gevoelig is.

BHA staat voor Beta Hydroxy Acid. Salicylzuur is het enige ingrediënt dat binnen de categorie BHA’s valt. Salicylzuur is vet oplosbaar, waardoor het dieper in de poriën kan dringen. Zodoende is dit ingrediënt geschikt voor de vette huid en een huid met puistjes en mee-eters. Salicylzuur heeft een wat grotere molecuul en irriteert daarom minder snel. Hierdoor is het ook geschikt voor de gevoelige huid.

Voldoende concentratie zuur

Zowel de concentratie van glycolzuur als van salicyzuur moet voldoende hoog zijn om een goede werkzame exfoliant te zijn. Glycolzuur heeft een exfoliërende werking bij een percentage van 8%. Een product met salicylzuur heeft een mooi exfoliërende werking bij een concentratie van 1-2%. De concentratie van het zuur is vaak vermeld op de verpakking. Wanneer een exfoliërend ingrediënt niet in het eerste deel van de ingrediëntenlijst staat, is de concentratie van het zuur waarschijnlijk niet voldoende.

Bij een hogere concentratie van de zuren, wordt een AHA of BHA als chemische peeling beschouwd. De zuren hebben bij een hogere concentratie een groter effect op de huid. Een peeling is daarom niet zoals een exfoliant geschikt voor dagelijks gebruik.

De pH-waarde van een exfoliant

Voor de werking van de exfoliant is het ook belangrijk dat de pH-waarde (zuurgraad) goed is. De pH-waarde bepaalt de sterkte en diepte van de exfoliant. Bij een te lage pH-waarde kan er roodheid en irritatie ontstaan. Bij een te hoge pH-waarde worden stoffen geneutraliseerd en kan juist de werkzaamheid van de stoffen verloren gaan. Om de gewenste huidreactie te krijgen moet de pH-waarde van een exfoliant liggen tussen circa de 3 en 4.

Welke exfoliant moet ik gebruiken? Er zijn meerdere soorten exfolianten, de AHA’s en BHA. Welke exfoliant het meest geschikt is, hangt af van je huidtype en eventuele huidproblemen. De eigenschappen van een exfoliant bepalen welke het beste past bij jouw huid.
 
Leren exfoliëren

Oefening baart kunst als het op exfoliëren aankomt. Iedereen reageert weer anders op een exfoliant. Sommige mensen boeken mooi resultaat met een intense formule, waar anderen juist moeten kiezen voor een milder product. In het begin zal het even wennen en onderzoeken zijn om het product te gebruiken.

Aandachtspunten die gelden bij gebruik van een exfoliant:

  • Bouw de exfoliant langzaam op. Begin met twee keer in de week, dan drie keer in de week, gaat dit goed dan elke avond. Wanneer mogelijk kan je uiteindelijk elke ochtend en avond de exfoliant gebruiken. Wissel de exfoliant af met een neutrale reiniger (reiniger die geen AHA of BHA bevat)
  • Merk je dat je huid reageert met irritatie? Schroef het dan terug. Is dat niet voldoende kijk dan of een mildere exfoliant beter bij je huid past.
  • Door het gebruik van een exfoliant is je huid gevoeliger voor zonlicht (de huid is dunner door het verwijderen van bovenste huidlaag). Gebruik het daarom altijd in combinatie met een goede zonbescherming (minimaal SPF 30). Wanneer je extra voorzichtig wilt zijn kan je er ook voor kiezen om alleen in de avond de exfoliant aan te brengen. Ook wanneer je een exfoliant alleen in de avond gebruikt moet je overdag een goede zonbescherming gebruiken.
Waarom niet scrubben?

Door met een ruwe scrub of stijve reinigingsborstel de bovenste huidlaag weg te schrobben kan je de huid gemakkelijk beschadigen en de natuurlijke barrière van de huid verstoren. Een zachte reinigingsborstel of milde scrub zijn daarentegen een uitzondering, omdat deze niet de huidoppervlak beschadigen. Toch is een dit niet een goede vervanger voor de exfolianten met een AHA of BHA. Een scrub of reinigingsborstel werkt alleen op de oppervlakte en niet in meerdere huidlagen, waardoor ze weinig invloed hebben op het verbeteren van de huid.

Productadvies

In onze praktijk werken we met de producten van IMAGE Skincare. IMAGE heeft meerdere exfolianten met AHA’s en BHA. Wij zetten de indicaties met de verschillende exfolianten voor je op een rij.

Voor een huid die last heeft van zonbeschadigingen, een wat droge huid, een huid met tekenen van huidveroudering, maar die niet heel gevoelig is:

  • AGELESS – Total Facial Cleanser: Bevat 12% glycolzuur en heeft daardoor een intensieve exfoliërende werking. Hij heef de juiste pH-waarde (3.0-4.0). Hij reinigt de huid intensief en hydrateert. Tevens bevat het groen thee welke werkt als antioxidant voor de huid. Dit product is geschikt voor een droge / zonbeschadigde / verouderde huid.

Tip: Wissel af met een neutrale reiniger, zoals ORMEDIC balancing cleanser  of VITAL C hydrating facial cleanser van IMAGE.

  • AGELESS - Total Anti-Aging Serum: Bevat 15% glycolzuur, maar ook melkzuur en appelzuur. Daarnaast bevat dit product appel stamceltechnologie, waardoor huidcellen worden beschermd en de levensduur wordt verlengd. De mix van zuren en stamceltechnologie werkt goed tegen tekenen van huidveroudering en het voorkomen van vochtverlies. Deze exfoliant past goed bij  een droge en verouderde huid. De ph-waarde van dit product ligt tussen de 3.0 en 3.5.
  • AGELESS - Total Resurfacing Masque: Dit masker bevat 17% glycolzuur, melkzuur en salicylzuur. Ze versterken elkaar in hun exfoliërende werking, waardoor celdeling optimaal gestimuleerd wordt. Met een pH-waarde tussen de 2.7 en 3.5 is het masker een krachtige exfoliant.

Tip: Masseer één minuut in en laat de eerste keer vijf tot tien minuten inwerken. Bouw dit elke keer op met vijf minuten tot maximaal 30 minuten. Gebruik één tot driemaal per week.

Gecombineerde tot vette huid of een huid die last heeft van puistjes, een gevoelige huid:

  • CLEAR CELL - Clarifying Gel Cleanser: Is een reiniger, exfoliant en toner in 1 op basis van salicylzuur en zorgt voor een lichte exfoliatie. Het bevat daarnaast valkruid en paardekastanje welke een ontstekingsremmende werking hebben. De pH-waarde ligt tussen de 3.75 en 4.25. Het is geschikt voor een vette huid, actieve acne of een huid met beginnende huidveroudering. Door de mildheid is dit product ook de juiste keuze voor een droge en/of (rosacea) gevoelige huid. Bevat maximaal 2% BHA.

 Tip: Wissel het af met een neutrale reiniger, zoals ORMEDIC Balancing Cleanser van IMAGE.

  • CLEAR CELL - Clarifying Lotion: Heeft een ontstekingsremmende en antibacteriële werking op de huid vanwege zijn ingrediënten salicylzuur, kaasjeskruid, valkruid en theeboom. De lotion heeft een nette pH-waarde (3.5-4.0). Deze exfoliant is een goede keuze voor een acne huid (met actieve ontstekingen). Bevat maximaal 2% BHA.

Tip: Stip het product lokaal aan op actieve ontstekingen om ontsteking te verzachten en roodheid te verminderen.

  • CLEAR CELL- Clarifying Masque: Bevat een 5% blend van glycolzuur en salicylzuur met een pH-waarde tussen de 3.0 en 3.5. Het verwijdert overtollig talg, maar door glycolzuur ook uitermate geschikt bij roodheid en ontstekingsreacties omdat het op diepere ontstekingen in de huid werkt. De mix van antioxidanten en voedingstoffen kalmeren de huid. Dit product kan gebruikt worden bij een vette huid, een huid met verstopte poriën, acne huid, maar ook een rode huid met acne verschijnselen.

Tip: Laat dit masker de eerst keer vijf tot tien minuten inwerken en bouw dit elke keer op met vijf minuten tot maximaal 30 minuten. Gebruik één tot driemaal per week.

  • VITAL C - Hydrating Enzyme Masque: Dit masker zorgt voor een exfoliatie door middel van fruitenzymen. Enzymen laten de dode huidcellen als het ware oplossen, waardoor de huid op milde wijze geëxfolieerd wordt. Dit maakt het masker geschikt voor de meest (rosacea) gevoelige huiden. Het masker is daarnaast verrijkt met hydraterende en voedende ingrediënten zoals antioxidanten, vitamine en mineralen.

Tip: Het masker past ook zeer goed bij een droge huid of verouderde huid die wel gevoelig is. Hij kan geïntensiveerd worden door het masker te combineren met de Total Resurfacing Masque. Laat dit masker de eerst keer vijf tot tien minuten inwerken en bouw dit elke keer op met vijf minuten tot maximaal 30 minuten. Gebruik één tot driemaal per week.

Vragen? Heeft u vragen over exfoliëren of over (het gebruik van) de producten neem dan gerust contact met ons op via info@huidtherapievianen.nl of 06 48 07 69 67.

Terug naar overzicht
Vragen? Wij helpen u graag!