Welkom bij Huid-, Oedeem- en Lasertherapie

Leerdam & Vianen

 

 

 

 

 

Weet jij welk huidtype je hebt?

Weet jij welk huidtype je hebt?

26 april 2021

Weet jij welk huidtype je hebt?

Je huidtype achterhalen lijkt makkelijker dan het is. Heb je last van bijvoorbeeld een glimmende neus, wil dit nog niet gelijk zeggen dat je een vette huid als huidtype hebt.

Vanaf je geboorte krijg je een bepaald huidtype mee. Dit is genetisch bepaald. De hoeveelheid talg en de verdeling van de talgklieren maakt hierin het verschil. Talg maakt elke huid aan. Bij een traag werkende talgklier heb je weinig talg op je huid en heb je een droge huid. Bij te veel talg ben je gezegend met een vette huid. Een huidtype kan je niet veranderen, maar wel in balans brengen.

Dan hebben we ook nog je huidconditie. Deze kan per dag verschillen en wordt beïnvloed door interne- en externe factoren als je leefstijl, hormonen, stress, het weer, je leeftijd en UV stralen. De verschillende huidcondities kunnen bij alle huidtypen voorkomen en kan je zelf beïnvloeden.

Soorten huidtypen:

  • Normale huid: Dit huidtype produceert precies de goede hoeveelheid vetten. Je huid voelt niet vettig of droog aan, heeft een fijne poriestructuur en je hebt niet vaak last van puistjes.
  • Droge huid: Deze huid produceert te weinig huidvetten en voelt droog aan. Deze huid is vaak mat en dof en heeft kleine poriën. Je hebt vaak een trekkerig gevoel na het wassen en je hebt bijna nooit last van puistjes. Crèmes trekken snel in en je hebt regelmatig last van schilfers of een ruwe huid. De huid is vaak gevoelig voor invloeden van buitenaf en voor vroegtijdige huidveroudering. Deze huid vraagt om een intensieve verzorging.
  • Vette huid: Je huid voelt zeer vet aan, glimt vaak en je poriën zijn groot, vooral op je neus, kin en voorhoofd. De talgproductie is hoog, waardoor je poriën verstopt raken en je regelmatig last hebt van acné/puistjes. Voor dit huidtype is reinigen extra belangrijk. Door de verhoogde talgproductie heb je meer talg op je huid. Als je dit niet reinigt ontstaan er puistjes die ook ontstoken kunnen raken.
  • Gecombineerde huid: Je hebt een combinatie van droge en vette delen. Vaak is de huid vettig op de T-zone (voorhoofd, neus en kin), maar verder vrij droog. Dit huidtype komt veel voor. De verzorging heeft als doel om balans te vinden tussen deze huidtypen en kan daardoor ingewikkeld zijn.

Jouw huidconditie kan afwijken van jouw huidtype. Je wordt bijvoorbeeld niet geboren met een verouderde huid of een huid met pigmentschade. Door verschillende interne- en externe factoren kunnen de volgende huidcondities ontstaan.

  • Vochtarm: De vochtarme huid vraagt om hydratatie en mist water. Doordat de huid beschadigd is geraakt, houdt deze geen vocht meer vast.  Er ontstaan kleine craquelé lijntjes en kan schilferen. Oorzaak: verkeerde cosmetica is vaak de oorzaak van het vochttekort. Sterk reinigende producten en scrubs zorgen voor beschadigingen. Ook bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld tegen acné, kunnen de oorzaak zijn. Oplossing: Water is niet de oplossing. Het is belangrijk om de huid goed te beschermen, zodat deze weer vocht kan vasthouden. Vitamine C en Niacinamide zijn stoffen die hierbij goed van pas kunnen komen. Ook is het belangrijk om de vochtbalans in de huid te verbeteren. Hiervoor zijn hyaluronzuur glycolzuur en collageen weer goede ingrediënten.
  • Onzuiver/acne: Deze huid vraagt om reiniging. Verstoppingen als mee-eters, onderhuidse bultjes, talgophopingen en ontstekingen komen veel voor. Oorzaak: Erfelijke aanleg en cosmetica met afsluitende siliconen (bijvoorbeeld vaseline) kunnen een oorzaak zijn, maar ook voeding, hormonen, stress en roken kunnen bijdragen. Oplossing: vermijd geparfumeerde producten en producten met alcohol. Salycilzuur is een ingrediënt die de verhoorning van de huid en de verstopping van de talgklieren tegengaat. Ingrediënten die ontstekingsremmend werken zijn: Niacinamide en Vitamine C
  • Gevoelig: Deze huid ziet er vaak rood uit, kan kapotte haarvaatjes hebben, kan jeuken, heeft een onregelmatige huidstructuur en een oneffen kleur. Oorzaak: vaak is een gevoelige huid genetisch bepaald, maar er zijn ook andere factoren die kunnen meespelen, bijvoorbeeld stress, verkeerd product gebruik., medicatie, zon en vervuiling. Oplossing: kies voor producten met een kalmerende werking, zoals niacinamide, groene thee, zoethoutwortel, maar ook rode berenklauw, haver of gember.
  • Verouderd: Deze huid heeft rimpels, is verslapt, droog, futloos en dof. Oorzaak: huidveroudering begint al vanaf je 20e levensjaar, maar is vaak vanaf je 35e pas zichtbaar. De snelheid en de mate van de veroudering wordt deels genetisch bepaald en deels door interne- en externe invloeden. De twee grootste oorzaken voor huidveroudering zijn zon en roken, maar ook hormonen, voeding en stress spelen een rol. Oplossing: deze huid vraagt om versteviging. Meer schade kan je voorkomen door je huid goed te beschermen tegen de zon, door bijvoorbeeld te smeren met een dagcrème met een SPF. Stop met roken en zonnebanken, eet gevarieerd en leef regelmatig. Belangrijke ingrediënten in de huidverzorging zijn retinol, peptides, vitamine A, C en E.
  • Gepigmenteerd: Deze huid heeft een verstoring in het pigment waardoor pigmentvlekken ontstaan. Deze kunnen ook licht schilferig zijn. Oorzaak: een wondje, acné, cosmetica, medicatie, stress, parfum, hormonen en de zon. Oplossing: Om ervoor te zorgen dat donkere plekken niet nog donkerder worden is het verstandig on goed te smeren met zonnebrandcrème. Vitamine C, Niacinamide en Glycolzuur zijn ingrediënten in huidverzorgingsproducten die de plekken wat lichter kunnen maken.

Wat is jouw huidtype en huidconditie?

Terug naar overzicht
Vragen? Wij helpen u graag!