Welkom bij Huid-, Oedeem- en Lasertherapie

Leerdam & Vianen

 

 

 

 

 

Welke ingrediënten zijn belangrijk in jouw huidverzorging?

Welke ingrediënten zijn belangrijk in jouw huidverzorging?

22 april 2021

Welke ingrediënten zijn belangrijk in jouw huidverzorging?

Als je je huid wilt verbeteren en onderhouden is het belangrijk om producten te kiezen met hoogwaardige ingrediënten. Voor veel verzorgingsdoelen is het belangrijk dat het product doordringt tot het eerste deel van de middelste huidlaag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verminderen van pigment, acne of rimpels.

Het is dus belangrijk om de ingrediëntenlijst van een product te bekijken. Ook de percentages van de werkzame stoffen zijn hierbij van belang. Sommige stoffen zijn al werkzaam bij kleine percentages terwijl er van andere stoffen juist hoge percentages aanwezig moeten zijn.

Maar welke stoffen zijn dit en bij welke percentages zijn deze werkzaam?

Hyaluronzuur > 0,1 %: Hyaluronzuur houdt veel vocht vast. Het zorgt dan ook voor hydratatie, volume en elasticiteit in de huid. Dit maakt crèmes met hyaluronzuur geschikt tegen huidveroudering. Deze stof komt ook voor in je huid zelf, maar als je ouder wordt neemt deze af.

Hyaluronzuur is geschikt voor ieder huidtype en heeft kalmerende eigenschappen waardoor deze ook geschikt is voor de gevoelige huid.

Retinol/Vitamine A < 0,3%: Vitamine A stimuleert de collageenaanmaak, verfijnt de huidtextuur en maakt daarmee de huid stevig en zacht. Een noodzakelijk ingrediënt dus tegen huidveroudering.

De aanbevolen bovengrens in Europa is 0,3%, dit is een advies, geen verplichting. Het kan hierdoor voorkomen dat je hogere concentraties aantreft. Dit kan voor irritaties zorgen.  

Vitamine C/ascorbinezuur >1,5%: Vitamine C is een antioxidant en beschermt de huid tegen schade/vrije radicalen van buitenaf. Vrije radicalen Dat zijn zuurstofdeeltjes die ontstaan bij allerlei lichaamsprocessen, maar ook door blootstelling aan de zon, vervuiling en roken. Vrije radicalen veroorzaken schade aan onze cellen en zorgen zo voor huid veroudering.

Antioxidanten zorgen ervoor dat het huidverouderingsproces vertraagd, ze dragen bij aan de huidelasticiteit én ze werken ontstekingsremmend waardoor puistjes minder kans krijgen. Vitamine C is verder betrokken bij de aanmaak van collageen en helpt zo de huid stevig te houden.

Vitamine C is lastig te herkennen in de ingrediëntenlijst omdat de traditionele vitamine C erg onstabiel is. Om deze reden worden er vaak stabiele stoffen gebruikt om een ‘deel’ vitamine C aan te plakken. Voorbeelden van benamingen zijn: Magnesium Ascorbyl Phosphate , Sodium Ascorbyl Phosphate, Ascorbyl Glucoside, Ascorbyl Methylsilanol Pectinate, Aminopropyl Ascorbyl Phosphate en Ascorbyl palmitate.

Niacinamide/vitamine B3 > 0,2%: Niacinamide werkt talg regulerend, kalmerend en helpt roodheid verminderen. Deze stof is dan ook zeer geschikt voor de vette of de onrustige huid. Verder vermindert het pigmentvlekken en is het een krachtige antioxidant wat er dus voor zorgt dat het bescherming biedt tegen schade van buitenaf.

Voor een verzorgend en kalmerenede werking is 0,2 % van deze stof al voldoende. Heb je een groter doel, bijvoorbeeld je pigmentvlekken verminderen zorg dan dat er minimaal 4 % van deze stof in het product aanwezig is. Deze stof kan je onder zijn eigen naam terugvinden in de ingrediëntenlijst.

Salicylzuur 0,5-2,00 %: Salicylzuur behoort tot de bètahydroxyzuren (BHA) en is ideaal voor de onzuivere huid. Het werkt als exfoliant en helpt daardoor de huid zijn dode huidcellen te verliezen. De huid wordt hierdoor stralender en egaler. Salicylzuur werkt vet oplossend. Hierdoor komt het makkelijk in de poriën en neemt zo talg mee naar buiten. Het helpt daarom ook bij verstopte poriën, mee-eters en het verminderen van puistjes. Salicylzuur wordt over het algemeen goed verdragen, zelfs door de gevoelige huid. Salycilzuur zorgt ervoor dat de celvernieuwing een boost krijgt. Je kan Salycilzuur in de ingrediëntenlijst terugvinden onder de naam Salicylic Acid.

Vitamine E > 0,5%: Vitamine E is de meest voorkomende vitamine in je huid en zit met name in de bovenste laag met dode huidcellen. Het is een antioxidant dus zorgt ervoor dat je huid beschermd wordt tegen invloeden van buitenaf. Er moeten wel andere antioxidanten in het product aanwezig zijn om de werkzaamheid en stabiliteit te garanderen. Deze stof kan je in de ingrediëntenlijst ook wel terugvinden als Tocopherol of Tocopgerol acetaat.

Glycolzuur 1%-10%: Glycolzuur is en fruitzuur en heeft een exfoliërende werking op de dode huidlaag, de hoornlaag, en helpt dus om de dode huidcellen te verwijderen. Glycolzuur kan dieper in de huid doordringen en stimuleert de celvernieuwing en de collageen- en elastine aanmaak. Ook helpt Glycolzuur om de vochtbalans goed te houden. Producten met Glycolzuur zijn zeer geschikt voor de oudere en droge huid. Deze stof kan je in de ingrediëntenlijst terugvinden als AHA (alpha hydroxy acids)

Helaas worden niet altijd alle concentraties van de ingrediënten specifiek vermeld in de ingrediëntenlijst. Je zou enigszins kunnen kijken naar de plaats van het ingrediënt op de ingrediëntenlijst. Stoffen waar een hoog percentage van aanwezig moet zijn staan vaak bovenaan de lijst. Dit geeft een kleine houvast. Stoffen waar maar weinig van aanwezig hoeft te zijn staan dan onderaan en daar weet je dus niet van hoeveel er dan in zit. Wil je het zeker weten? Neem dan contact op met de producent.

Terug naar overzicht
Vragen? Wij helpen u graag!