Welkom bij Huid-, Oedeem- en Lasertherapie

Leerdam & Vianen

 

 

 

 

 

Zwangerschap en je huid!

Zwangerschap en je huid!

3 mei 2021

Zwangerschap en je huid!

De welbekende zwangerschapsglow. Sommige vrouwen zijn hier mee gezegd. Anderen hebben juist tijdens de zwangerschap allerlei huidproblemen die ook na de bevalling hardnekkig kunnen zijn. Hormonen zijn de boosdoeners. Elke vrouw reageert hier anders op.

De veranderingen waar je huid mee te maken kan krijgen:

  • Striae: De bekende striemen in de huid. Doordat je huid de groei van je buik, borsten en bovenbenen niet aan kan, scheurt de onderste laag van je huid, het bindweefsel. De striemen zijn eerst paarsrood van kleur, maar in de loop van de tijd worden ze lichter en vallen ze minder op. Weg gaan ze helaas nooit. Door middel van microneedling of laserbehandeling kunnen ze wel minder zichtbaar worden. Erfelijkheid speelt een grote rol bij het ontstaan van striae. Voorkomen kan je het helaas nooit. Striae komt vaker voor bij jonge zwangere vrouwen, dan bij oudere zwangere vrouwen. Dit komt omdat de huid dan nog strakker en minder soepel is.
  • Rode vlekjes in het gezicht: Tijdens je zwangerschap neemt de hoeveelheid bloed in je huid toe, waardoor de bloedvaatjes zichtbaar kunnen worden als kleine sterretjes op vooral het gezicht en in de hals. Er komen soms wel tientallen rode vlekjes/spinnenkopjes (spider naevi) tevoorschijn. Deze verdwijnen meestal weer na de zwangerschap, maar ze kunnen hardnekkig zijn. Een IPL of laserbehandeling kan dan uitkomst bieden.
  • Pigmentvlekken (melasma): Hormonen zorgen er ook voor dat je pigmentcellen meer pigment aanmaken. Gevolg: gebieden die al meer pigment bevatten kunnen donkerder worden. Denk aan bestaande pigmentvlekken en sproeten, maar ook tepels, genitaliën, oksels en de binnenkant van de bovenbenen. Tevens kunnen er nieuwe pigmentvlekken ontstaan. Ze komen vaak voor op het voorhoofd, de wangen, onder de ogen en rond de mond en wordt ook wel een zwangerschapsmasker genoemd. Vaak ontstaan deze pigmentveranderingen al vroeg in de zwangerschap. Heb je van nature al meer pigment? Dan zijn deze vlekken vaak extra duidelijk te zien. Meestal zijn deze pigmentvlekken niet te voorkomen en trekken ze na de zwangerschap ook weer weg. Wel is het belangrijk om je extra goed in te smeren als je in de zon gaat. De vlekken bevatten meer pigment en zullen daardoor extra donker worden en dus meer zichtbaar zijn door zonlicht. Soms verdwijnen de vlekken niet helemaal. Helaas is een melasma minder goed te behandelen omdat het pigment zich vaak zowel in de oppervlakkige huid als de diepere huidlagen bevindt. Behandeling in de diepere huidlagen is moeilijk. Uiteraard wordt het pigment na een behandeling wel lichter van kleur en is hierdoor minder zichtbaar.
  • Zwangerschapsacné (acné vulgaris): Weer die hormonen! In dit geval progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat je talgklieren in de huid meer talg aanmaken. Als talg en dode huidcellen met elkaar in aanraking komen, hopen de bacteriën zich op en gaan de talgklieren ontsteken met puistjes als gevolg. De meeste vrouwen hebben hier het meeste last van in het eerste trimester. Na de zwangerschap verdwijnt de acné weer. Wel kan de acné langer aanhouden als er borstvoeding gegeven wordt. Belangrijk is om de juiste reiniging en dag-/nachtverzorging voor je huid te gebruiken.
  • Jeuk: Jeuk komt veel voor bij zwangere vrouwen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Door het uitrekken van de huid en de spanning die erop komt te staan, kan de huid gaan jeuken. Ook heeft de huid meer behoefte aan vocht en kan daardoor sneller uitdrogen wat ook kan zorgen voor jeuk.
  • Enkele tips die hierbij kunnen helpen:
  1. Insmeren met een goed hydraterende crème of huidolie. Kies hier bij voorkeur voor een ongeparfumeerde variant.
  2. Veel water drinken
  3. Douche of badder niet te lang en niet te heet. Gebruik een fijne douche-/badolie van b.v. Louis Widmer Remederm lijn.
  4. Probeer niet te krabben.

Buiten deze onschuldige oorzaken van jeuk zijn er ook een aantal huidaandoeningen die voor jeuk kunnen zorgen.

  • Eczeem: Je zwangerschap gooit ook je immuunsysteem in de war, waardoor eczeem de kop kan opsteken. Rode huid, schilferende plekken of vooral jeuk en jeukbulten.
  • PuPPP: PUPPP staat voor ‘pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy’. Aan het einde van de zwangerschap kunnen talloze jeukende bultjes en blaasjes ontstaan op de huid van de buik, met name rondom striae. Deze uitslag kan zich uitbreiden naar de rest van het lichaam. Het is hinderlijk, maar onschuldig en goed te behandelen.
  • Ernstigere aandoeningen zijn: Zwangerschapscholestase en Herpes gestationis. Bespreek de jeukklachten altijd met je verloskundige. Zij kunnen je advies hierin geven.

Wist je ook dat:

- Dat hormonen van invloed kunnen zijn op moedervlekken? Zo kunnen er nieuwe moedervlekken ontstaan en kunnen bestaande moedervlekken ook donkerder en dikker worden.

- Dat de huid donkerder kan worden? Vooral de huid rond de tepels en de lijn van je navel naar beneden. Deze lijn worden ook wel een zwangerschapsstreep of Linea nigra genoemd. Het is een donkerbruine, verticale lijn die op je buik kan verschijnen en loopt meestal van je schaambeen tot aan de navel.

- Je haargroei kan toenemen? Vooral in het gezicht, maar soms ook op armen, benen en rug. Wees gerust. Deze extra haren verdwijnen meestal binnen 6 maanden na de bevalling weer.

- Bijna 80% van de zwangere vrouwen last heeft van oedeem, vochtophoping? Dit is vooral te merken aan de benen, enkels en voeten. Vooral aan het einde van de dag kunnen deze flink opgezet zijn. Tijdens een zwangerschap kan je lichaam wel 2 tot 3 kilo aan extra vocht vasthouden. Om dit vocht tegen te gaan is een zwangerschapspanty/steunkousen aan te bevelen als ondersteuning.

Terug naar overzicht
Vragen? Wij helpen u graag!